måndag 15 mars 2010

Ett annorlunda inlägg

Detta är ett annorlunda inlägg. Mer personligt. I skrivande stund vet jag inte ens om jag någonsin kommer att publicera det. Detta av hänsyn till personerna i mitt liv. Jag kommer inte heller att länka det till Facebook, som jag annars gör. Ni som trots allt hittar hit ändå ser det. Så får det nog bli.

När ens barn drabbas av något råder det ingen tvekan om att man som förälder gladeligen skulle byta plats med barnet. Att ta olyckan, sjukdomen eller till och med döden, för att barnet ska få vara friskt och leva sitt liv. Som förälder värderar man sitt barns lycka framför sin egen, utan reservationer. Det är ganska fascinerande egentligen. Det måste ju vara den ultimata, villkorslösa kärleken. Ja, så är det förstås. Naturens eget fantastiska sätt att säkra sin överlevnad. Skulle vi hamna i en situation där vi faktiskt kan välja, väljer vi att låta den starkaste överleva, den som är yngst och har livet framför sig.

Därför är det överjävligt att man faktiskt inte kan byta plats med sitt barn. Att man inte kan idka byteshandel med...ja, med vem egentligen? Ödet? Djävulen? Livet sjävt? Jag vill ju bära detta, i stället för mitt barn!

Man kan lätt göra antagandet att min klagan handlar om liv eller död. Så är det inte. Ni som känner mig vet, ni andra får fortsätta undra. Det handlar inte om liv och död, tack och lov. Men det handlar i alla fall om att inte kunna leva det liv man är van vid och om att inte till fullo kunna välja hur man vill leva resten av sitt liv. Att bli begränsad i en tillvaro som man tagit för given. Att hitta ett nytt förhållningssätt till livet. Så är det.

Och jag tror att det är väldigt sant, det man säger om att det finns grader i helvetet. Om man jämför med Fashing (här skulle jag lägga en länk om jag visste hur man gjorde, ni får nöja er med att kolla lite till höger så hittar ni hans blogg) är vi knappt ens i närheten av helvetet. Så kanske är det förmätet av mig att klaga? Jo, så är det nog förvisso.

Men med oron hos den som inte vet hur detta ska sluta, hur det ska te sig nästa gång eller hur det ska komma att påverka huvudpersonens liv har vi ökat temperaturen något i vårt privata helvete.

Fan, varför kan jag inte bara få byta?