torsdag 29 april 2010

Vad hände med "kunden har alltid rätt"?


Köpte en skjorta på rean till äldste sonen för några dagar sedan. Det var en vild chansning, det är det ju alltid när man vågar sig på att köpa kläder till tonåringar. Den här gången hade jag tur, då den föll unge herrn i smaken. Det fanns dock en sak som var mindre bra, nämligen att den hängde som en hösäck på hans kropp. Chansen att byta till en mindre storlek i samma butik fanns inte alls eftersom jag visste att det inte fanns fler skjortor av samma sort i just den butiken.

Nu för tiden är det ju sällan något problem att byta/lämna tillbaks ett plagg som inte passar. Då jag handlade skjortan hade jag ändå försäkrat mig om att det gick att byta i någon annan av den stora kedjans butiker om det skulle behövas. Byta eller tillgodokvitto var okej, inte pengarna tillbaks eftersom det var rea. Fair deal.

Idag skulle jag köpa ett plagg till yngsta dottern efter jobbet. Tog även med mig skjortan till butiken (som var samma kedja men på en annan ort) för att slå två flugor i en smäll. Jag plockade på mig plagg till ett större värde än vad skjortan hade och beredde mig på att lämna tillbaks skjortan och sedan betala mellanskillnaden för de andra plaggen. Följande utspelar sig:

expedit (osäker röst): tyvärr kan vi inte ta emot herr-rea i den här butiken
jag (känner hur jag reser ragg): nehej, varför inte det?
expedit(som om det vore självklart): vi har ingen herravdelning och vi kan inte skicka till andra butiker
jag (blir pms-häxa i behov av urladdning): nehej, men det betyder alltså att jag ska behöva åka till en annan butik för att lämna tillbaks ett plagg som ni har sagt att jag kan byta i vilken som helst av era butiker?
expedit (flackar med blicken och undrar om det hemska kvinnan framför henne tänker ställa till en scen): ja, asså det är inte jag som har betsämt...
jag (känner mig som Sverker i Plus, fast jag är arg på riktigt): nehej, men det är tydligen jag som ska drabbas?
expedit (tittar skeptiskt på den jobbiga kunden): mummel, mummel...
jag (slänger mina saker på bänken och går): då vill jag faktiskt inte ha någonting längre

Jag marscherar surt ut därifrån. Stackars tjej. Eller inte. Och det som irriterar mig mest nu efteråt är att hon sa att hon inte kunde ta emot herr- REA. Hade hon tagit emot herrskjortan om jag inte köpt den på rea då eller? Trots att det inte fanns en herravdelning. Jag ska minsann kontakta dem i morgon och ställa dem mot väggen, se till att rätt person får ta pms-häxan denna gång...